Top 20 traditionele Poolse kerstgerechten

 

Polen is een van de meest vrome religieuze landen in Europa, en vanaf 2019 identificeerde ongeveer 88% van de Polen zich als katholiek. Geen wonder dat Kerstmis in Polen uitbundig wordt gevierd.

De meeste Poolse kerstvieringen vinden plaats op 24 december en voor veel Polen is het de belangrijkste dag van het jaar. En dus, kerstavonddiner (kerstavond) is de belangrijkste kerstviering in Polen, vol magie en traditionele kenmerkende Poolse gebruiken, een combinatie van oude heidense overtuigingen en religieuze die door de katholieke kerk zijn geïntroduceerd.

Een traditioneel Pools kerstavonddiner bestaat uit 12 gerechten: één voor elke maand van het nieuwe jaar. De meeste gerechten worden speciaal voor deze speciale dag gekookt – en slechts één keer per jaar! Men gelooft dat je elk gerecht moet proberen om geluk te krijgen gedurende de komende periode van twaalf maanden.

Het menu weerspiegelt de multiculturele aspecten van Polen, aangezien Joden, Duitsers, Litouwers en andere minderheden in het verleden in harmonie samenleefden.

Wat best verbazingwekkend is, ondanks het feit dat de Poolse keuken beroemd is om zijn heerlijke worsten en sterke drank, is het kerstavonddiner onbetwistbaar vlees en vaak alcoholvrij. Bekijk de traditionele Poolse kerstavondgerechten en ontdek hoe gezond de meeste zijn… en dat velen vegetarisch of veganistisch zijn! Een onverwachte culinaire twist uit een worstminnend land.

Laten we eens kijken naar enkele van de meest populaire Poolse kerstgerechten.

1. Kerstwafel (Wafeltje)

Wafeltje

Alvorens aan tafel te gaan, delen alle gezinsleden een traditionele kerstwafel (wafeltje) en wissel goede wensen uit voor gezondheid, rijkdom en geluk in het nieuwe jaar.

Wafeltje is een dunne, ongezuurde wafel gemaakt van meel en water, vergelijkbaar met het altaarbrood in de rooms-katholieke kerk. Het is in reliëf gemaakt met religieuze afbeeldingen zoals een figuur van het petekind, de gezegende Maria en de heilige engelen.

Deze traditie is gekoppeld aan het breken van het brood bij het Laatste Avondmaal, en daarom wordt de wafel vaak per post naar de afwezige leden van de familie gestuurd.

2. Rode Borsch met Ravioli (Bietensoep Met Knoedels)

Bietensoep Met Knoedels

Het kerstavonddiner in Polen begint altijd met een kom warme soep. Poolse rode borsch, de soep op basis van rode biet, is een echt Slavisch fenomeen en is de meest populaire soep bij deze christelijke gelegenheid. De kerstversie wijkt echter af van de gebruikelijke.

Afgezien van een groot aantal bieten en andere groenten zoals kool, wortelen, uien en aardappelen, wordt de soep geserveerd met kleine knoedels genaamd ravioli wat betekent kleine oren in letterlijke vertaling. Uszka zijn rijkelijk gevuld met bospaddenstoelen en gebakken ui. Een heerlijke combinatie van de originele Poolse keuken.

Noot van de redactie: Borsch is ook een populair kerstgerecht in het naburige Oekraïne en Rusland.

3. Bospaddestoelensoep (Champignonsoep)

Champignonsoep

De smaak van bospaddenstoelen is een echt Pools culinair erfgoed. Geen wonder, de wilde champignonsoep is een traditioneel kerstavondgerecht.

Het is gemaakt van gedroogde wilde paddenstoelen, gesmolten boter en groentebouillon en wordt meestal geserveerd met vierkante of dunne noedels en een klodder zure room.

4. Poolse Vissoep (Vissoep)

Vissoep
Credits: fraucilantro

Polen heeft een lange en prachtige kustlijn, van 528 kilometer om precies te zijn, en meer dan 10.000 meren door het hele land. Deze natuurlijke reservoirs leveren allerlei culinaire schatten die vaak samenkomen in een hete kom traditionele Poolse vissoep.

Traditionele Poolse vissoep is een echt vastengerecht en ook nog eens vrij eenvoudig te maken. Het bestaat uit visfilets, groenten en een verscheidenheid aan specerijen en verse kruiden.

5. Gebakken Karper (Gebakken karper)

Gebakken Karper

Gebakken karper is een nationaal voedsel van Polen, hoewel het maar één keer per jaar wordt gegeten – op kerstavond. Afhankelijk van de lokale en familietradities wordt karper met of zonder coating gebakken.

Hoewel karper in sommige westerse landen wordt gezien als een oneetbare vis, wordt het in Polen onder speciale omstandigheden gekweekt, waardoor het een echte delicatesse wordt.

Bovendien geloven Polen dat karpers geluk brengen. Als je een schaal van de karper in je portemonnee stopt na je kerstavondmaaltijd, het volgende jaar, zul je veel geluk hebben.

Noot van de redactie: karper is een populair kerstvoedsel in Duitsland, Tsjechië en andere Centraal-Europese landen.

6. Griekse stijl vis in tomatensaus (Griekse stijl vis)

Griekse stijl vis
Credits: fit_nrs

Geen zin in karper? Vis op Griekse wijze is een delicate witte visfilet, goudgebakken, bedekt met een royale laag geraspte wortelgroenten (wortelen, peterselie en selderijwortels), en bedekt met een dikke laag geraspte groenten, zwemmend in een dikke saus gemaakt van tomatenpuree.

7. Karper in Joodse stijl (Jiddische karper)

Jiddische karper
Credits: door_bashu

Gegeleerde karper wordt heel vaak geserveerd als een van de 12 gerechten tijdens het Poolse kerstavonddiner.

Er is niet één recept voor dit heerlijke gerecht, maar over het algemeen wordt de vis altijd koud geserveerd in zoete gelei, waaraan rozijnen, amandelschilfers en soms plakjes wortel en eieren worden toegevoegd.

Dit wat onhandig ogende gerecht stamt af van het Joodse Gefilte vis recept, traditioneel geserveerd op de Joodse nieuwjaarsvakantie.

8. Dumplings met Zuurkool en Wilde Champignons (Dumplings met kool en champignons)

Poolse Kerst Pierogi

Het meest iconische Poolse eten aller tijden, pierogi behoeft weinig introductie. Poolse dumplings zijn gemaakt van dun uitgerold deeg gevuld met eindeloze variaties aan vullingen, zowel hartig als zoet.

De kerstversie van dit meest herkenbare Poolse gerecht is gevuld met zuurkool en gedroogde bospaddestoelen zoals eekhoorntjesbrood. Altijd dampend heet geserveerd!

9. Gerstgrutten met pruimen (Gerstgrutten met gedroogde pruimen)

Gerstgrutten met gedroogde pruimen
Credits: smaker.pl

Deze eenvoudige, gezonde en nogal ouderwetse maaltijd is een heerlijke mix van gekookte gerstegrutten met gedroogde vruchten, voornamelijk pruimen en appels, en gezoet met een beetje honing. Het is afkomstig uit de minder welvarende landelijke regio’s van Polen waar kerstgerechten werden gemaakt van de meest beschikbare ingrediënten.

Het is vermeldenswaard dat gries al duizenden jaren deel uitmaakt van de Poolse keuken. Ze waren erg populair voordat Polen zelfs maar als land was gevestigd en de basis vormden van het Poolse traditionele dieet.

10. Haring (Haring)

Haring

Haring is het hele jaar door erg populair in Polen. Geen wonder dat ze naar de vleesvrije tafel op kerstavond gingen.

De meest populaire bereidingen zijn klassieke haringfilets (matjes) geserveerd in olie of met room, zure appels en gesnipperde uien, vaak vergezeld van een aardappelsalade.

Bovendien worden ze in het Mazury-district van de Grote Meren zelfs al eeuwenlang gefrituurd geserveerd.

11. Gestoofde Zuurkool Met Witte Bonen (Kool met bonen)

Kool met bonen
Credits: rajpodniebienia.pl

Zuurkool is een echte belichaming van de traditionele Poolse keuken. En een koolminnende Pool is een echt stereotype van onze natie. En raad eens? Het is helemaal waar!

Zure kool speelt een grote rol op de kerstavondtafel en gestoofde zuurkool met witte bonen is slechts een van de vele Poolse traditionele koolgerechten. Deze eenvoudige mix van gesmoorde zuurkool en gekookte witte bonen smaakt het best met een brood zelfgemaakt roggebrood en boter.

12. Gestoofde Zuurkool Met Spliterwten (Kool met erwten)

Kool met erwten
Credits: paulina_batugowska90

Erwten met kool worden al bijna duizend jaar geserveerd in Polen! Geen wonder, we hebben deze specifieke versie van de gesmoorde zuurkool kerst vleesvrije schotel.

Het is een makkelijk te maken, lekker en vooral supergezond tussendoortje of zelfs een hoofdgerecht, waarbij zure kool bij de gele spliterwten hoort.

13. Gestoofde Zuurkool Met Wilde Champignons (Kool met champignons)

Kool met champignons

Gestoofde zuurkool ontmoet wilde paddenstoelen in dit typische kerstavondgerecht. Kun je iets meer Pools hebben dan dat? Serveer het met roggebrood en zelfgemaakte boter en je zult Pools worden voordat je de eerste hap doorslikt!

duiven

duiven letterlijk vertaald als kleine duiven, hoewel deze koolrolletjes helemaal niets met vogels te maken hebben. Typisch worden gekookte koolbladeren gewikkeld rond een vulling van gehakt varkensvlees en rijst.

Voor het kerstavonddiner gaan ze echter veganistisch. En dus worden koolbladeren subtiel gewikkeld rond een mix van rijst, uien en kruiden, gelaagd met tomatensaus en gebakken.

15. Wilde Champignonsaus (Champignonsaus)

Wilde Champignonsaus

Het is dan ook niet verrassend dat we nog een kerstavondgerecht op basis van wilde paddenstoelen presenteren:champignonsaus (wilde champignonsaus). De saus wordt gebruikt als topping op boekweitgrutten of rijst.

Het recept is vrij eenvoudig en makkelijk te volgen. Wat is het addertje onder het gras? Bospaddenstoelen zoeken in december! Geen kans J. Daarom worden bospaddenstoelen in het najaar verzameld, gedroogd en tot de kerst met zorg in de keukenkast bewaard.

16. Papaverzaadcake (Maanzaad cake)

Maanzaad cake

Een klaproos, met duizenden zaden in één hoofd, is een symbool van oogst en vruchtbaarheid in de christelijke traditie. Daarom geloven Polen dat het eten van maanzaadcake tijdens het kerstdiner geluk en voorspoed brengt.

Het Poolse maanzaadbroodje, dat in feite een strudel-achtige gistcake is, gevuld met gemalen maanzaad, honing, boter, rozijnen en walnoten, is een van Polen’s meest traditionele en populairste zoete gerechten. En aan de kerstavondtafel mag het niet ontbreken.

17. Noedels met maanzaad (Makiełki)

Makiełki
Credits: club dialoog

In termen van aan papaver gerelateerde Slavische overtuigingen en waarom papavers op een Poolse tafel op kerstavond belandden, kijk dan eens naar de bovenstaande paragraaf.

Wat het gerecht zelf betreft, is het eigenlijk de maanzaadcake-vulling gemengd met zelfgemaakte noedels of pasta. Het is zoet, vol calorieën en absoluut heerlijk. Kan warm of koud geserveerd worden, afhankelijk van je voorkeur.

doos

doos is een traditioneel Slavisch gerecht van Russische oorsprong en is echt moeilijk te definiëren. Het is een soort pudding, op de een of andere manier een cake, en een beetje een mousse…, maar het is geen van deze. doos is eenvoudig doos, en een echt hoofdbestanddeel van elk kerstavonddiner in Polen.

Er zijn honderden variaties van doos, maar origineel Pools doos is een gekookte tarwepudding bestaande uit hele of gebroken tarwe of gerst, maanzaad, honing en extra’s zoals gedroogde vijgen, rozijnen, noten en soms room.

19. Peperkoek (Peperkoek koekjes)

Peperkoek koekjes

Peperkoek wordt in Polen sterk geassocieerd met de kerstperiode. En dus worden deze smakelijke lekkernijen vaak samen met het hele gezin thuis gebakken op het geluid van kerstliederen.

Genoeg om te zeggen dat de traditionele Poolse peperkoek al sinds de middeleeuwen wordt geproduceerd in de stad Toruń. De allereerste verwijzing naar Toruń-peperkoek dateert uit 1380! Geen wonder, peperkoek is tegenwoordig een icoon van de Poolse keuken.

20. Gedroogde Fruitcompote (Compote van gedroogd fruit)

Compote van gedroogd fruit

Last but not least, nog een iconisch kerstavondgerecht, compote van gedroogd fruit. Deze traditionele Poolse alcoholvrije drank is gebaseerd op lokaal fruit, verzameld in de zomer en vroege herfst, gedroogd en met zorg bewaard tot de winter.

Over het algemeen, compote is als een fruitsoep met heel veel verschillende lokale vruchten die op het oppervlak drijven (pruimen, appels, peren, enz.). Het wordt geserveerd in glazen als dessert, zowel warm als koud, maar het smaakt het best gekoeld, omdat het geweldig is om de dorst te lessen.


Gerelateerd: 25 populaire Poolse gerechten
Gerelateerd: 25 populaire Poolse desserts en zoetigheden

Pools eten
TOP 25 Meest populaire Poolse desserts

Kasia Wyrzykowska

Kasia is een freelance schrijver en een echte levensgenieter! Geboren in Polen in de politiek beladen tijden van de jaren 80, opgegroeid onder de zonnige Zuid-Afrikaanse hemel, is ze mentaal een wereldburger. Met veel respect voor haar Poolse afkomst promoot ze echter met trots het erfgoed van haar land.

About admin

Check Also

Mufushwa Recipe – Chef’s Pencil

Chef’s pencil staff Our editorial team is responsible for the research, creation and publication of …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *